Vegan Beslenme Nedir?

03-03-2020 14:03
Vegan Beslenme Nedir?


Vegan Beslenme Nedir?


Eski zamanlardan bu yana birçok farklı tür beslenme şekilleri ortaya çıkmış ve bazı kesimler tarafından benimsenmiştir. Son yıllarda oldukça artış gösteren beslenme düzenleri ve farklı diyetler ile beslenme şekilleri tekrardan gündeme gelmiştir. Aslında çok eski yıllardan beri var olan hatta bazı dini inanışların bu tür beslenme şeklini benimsediği veganlık da bunlardan biridir. Vegan beslenme şekli veganizmin temellerine dayanmaktadır. Genellikle vejetaryen beslenme şekli le karıştırılan ya da bir tutulan veganlıkta hayvansal kaynaklı her türlü gıda tüketimi reddedilir. Yani et dışında her türlü süt, yumurta, yoğurt bazı durumlarda bal gibi ürünlerin kullanımı da gerçekleşmez. Vejetaryenlik de ise et tüketimi olmaz iken sınırlı miktarda diğer hayvansal ürünlerin tüketimi sağlanabilir. 


Neden Veganizm ve Vegan Beslenme

 

Günümüzde veganizm ve vegan beslenme şekli hızlı bir şekilde yayılmakta ve çoğu kişi tarafından benimsenmektedir. Bu kadar hızlı yayılması sayesinde gıda sektöründe de bir çok yeniliğin öncüsü olmuş ve artık gıda sektöründe vegan besinler, çeşitli vegan etler ve köfteler bile üretilmektedir. Bunun yanı sıra çok büyük bir oranda, insanları vegan beslenmeye iten en büyük etken ise hayvanların gördüğü zarar ve hayvan hakları olmuştur. Veganizmin temelinde hayvanları korumak ve insani bir besin kaynağı olarak kullanılmasına karşı bir düşünce de yatar. Özellikle son yıllarda hayvancılık endüstrisinin gelişmesi ile birlikte seri et üretimleri artarken hayvanların kötü muameleye maruz bırakılması, kötü şartlarda bakılması ve vahşice öldürülmesi veganizmi ve vegan beslenmeyi destekleyen en büyük etkilerden biri olmuştur. Sadece et üretiminde değil, yumurta ve süt üretiminde de hayvanların kötü şartlarda yetiştirilmesi ve eziyet edilmesinden dolayı aslında hayvanların bu muameleye uğramamasını sağlamak adına da benimsenmiştir. Bütün bunlara ek olarak hayvan hakları savunucuları da çeşitli gösteriler ve yürüyüşler yaparak bu durumları kınamış, birçok insanı veganizmi benimseyerek vegan beslenmeye davet etmiştir. 


Aynı zamanda bir çok beslenme diyetinde olduğu gibi, uzmanlar vegan beslenme konusunda ikiye ayrılmış durumdadır. Bir kısım vegan beslenmede insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve proteini alamadığını savunurken, diğer bir kısım da vegan diyetinin bilinçli bir şekilde gerçekleştirildiği taktirde, vücudun bütün ihtiyaçlarının karşılanabildiğini savunmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.